سایر
2 دقیقه پیش | جمهوری آذربایجان با گرجستان و ترکیه مانور مشترک نظامی برگزار می کندایرنا/ جمهوری آذربایجان روز یکشنبه قبل از آغاز مذاکرات وین با حضور نمایندگان منطقه قره باغ کوهستانی، اعلان کرد که قصد دارد تمرین های نظامی با مشارکت گرجستان و ترکیه برگزار ... |
2 دقیقه پیش | ژنرال فراری سوری از رژیم صهیونیستی درخواست کمک کردالعالم/ ژنرال سابق و فراری ارتش سوریه که به صف مخالفان بشار اسد پیوسته، از رژیم صهیونیستی خواست که در مقابله با رییس جمهوری سوریه، مخالفان مسلح (تروریست ها)را یاری کند!.به ... |
گزارش آژانس درباره موضوع ادعایی PMD: نشانههایی از فعالیتهای مشکوک هستهای ایران بعد از 2009 وجود ندارد
متن کامل گزارش آژانس درباره موضوع ادعایی PMD: نشانههایی از فعالیتهای مشکوک هستهای ایران بعد از 2009 وجود ندارد
فارس/ گزارش مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره موضوع PMD به شورای حکام ارائه شد؛ این گزارش تصریح میکند نشانههایی از فعالیتهای مشکوک هستهای ایران بعد از سال 2009 وجود ندارد.این گزارش ارزیابی نهایی آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره مسائل گذشته موسوم به «PMD» است که در اختیار اعضای آژانس قرار میگیرد.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در این گزارش، مدعی شده ایران پیش از سال 2003 برخی اقدامات تحقیق و توسعه در زمینه سلاحهای اتمی انجام داده است، اما بعد از سال 2009، نشانههایی از فعالیتهای مشکوک هستهای ایران وجود ندارد.
دربخشی از این گزارش آمده است: «ارزیابی آژانس این است که قبل از پایان سال 2003 طیفی از فعالیتهای مرتبط با ساخت ابزار انفجاری در ایران به صورت تلاشهای هماهنگ انجام شده است، و برخی از فعالیتها قبل از سال 2003 انجام شدهاند. ارزیابی آژانس این است که این فعالیتها، از سطح مطالعات امکانسنجی و علمی، و کسب برخی صلاحیتها و توانمندیهای فنی مرتبط بالاتر نرفتهاند. آژانس هیچ شواهد موثقی درباره فعالیتهایی در ارتباط با ساخت بمب انفجاری هستهای بعد از سال 2009 در اختیار ندارد.»
این گزارش میافزاید: «آژانس هیچ نشانه موثقی درباره انحراف مواد هستهای در ارتباط با جنبههای نظامی احتمالی در برنامه هستهای ایران نیافته است.»
ترجمه غیررسمی متن کامل گزارش آمانو که نسخهای از آن در اختیار خبرگزاری فارس قرار گرفته است به شرح زیر است:
A. مقدمه
1. این گزارش که در راستای نقشه راه برای شفافسازی مسائل باقیمانده گذشته و امروز برنامه هستهای ایران توسط مدیر کل آژانس به شورای حکام تقدیم میشود، شامل ارزیابی نهایی از تمام موضوعات باقیمانده گذشته و امروز بوده که در گزارش نوامبر ۲۰۱۱ مدیر کل با شماره (Gov/2011/65) تنظیم گردیده بود. این ارزیابی بر اساس تمامی اطلاعات مرتبط با پادمان که در اختیار آژانس قرار گرفته، اعم از اطلاعاتی که با اجرای پادمان انپیتی به دست آمده، اطلاعاتی که از طریق چارچوب همکاری از جمله نقشه راه بدست آمده و اطلاعاتی که از برنامه اقدام مشترک حاصل شده، تنظیم گردیده است.
A.1. نگرانیهای آژانس
2. از سال ۲۰۰۲ به بعد، نگرانی آژانس در خصوص وجود فعالیتهای مرتبط با هسته ای اعلام نشده با مشارکت سازمانهای نظامی، از جمله فعالیتهای مربوط به تولید کلاهک هستهای برای موشک در ایران افزایش یافت. گزارشهای مدیر کل موضوعاتی را در خصوص ابعاد نظامی احتمالی در برنامه هستهای ایران و اقداماتی که ایران باید برای رفع آنها انجام دهد، مشخص میکرد. ضمیمه گزارش سال ۲۰۱۱ تحلیلی از جزئیات اطلاعاتی که در اختیار آژانس قرار گرفت را دربرداشت. این اطلاعات نشان میدادند که ایران اقداماتی را مرتبط با تولید ماده انفجاری انجام داده است. این اطلاعات همچنین نشان میداد که ایران پیش از پایان سال 2003، این اقدامات در یک برنامه ساختاریافته انجام داده بود و ممکن است که برخی از این فعالیتها همچنان در حال انجام باشد.
3. اطلاعاتی که در ضمیمه فوق ارائه و تثبیت گردیدند، از منابع مستقل گستردهای کسب شدند از جمله تلاشهای خود آژانس و برخی کشورهای عضو از جمله ایران. این اطلاعات از نظر فنی، اشخاص، سازمانهایی که در بر میگرفتند و چارچوبهای زمانی، پیوسته بودند. بر اساس این ملاحظات و بر طبق دانش آژانس در خصوص برنامه هستهای ایران و تحول تاریخی آن، آژانس به این دریافت رسید که اطلاعات مزبور در حالت کلان، معتبر هستند.
4. آژانس از ایران تقاضا کرد که به شکل اساسی و بدون تاخیر و با هدف شفافسازی ابعاد نظامی احتمالی برنامه هستهایش آنگونه که در ضمیمه ۲۰۱۱ منتشر شده، با آژانس همکاری کند.
A.2. قطعنامههای پیشین شورای حکام و شورای امنیت سازمان ملل
5. شورای امنیت سازمان ملل متحد تائید کرده است که اقدامات خواسته شده از ایران در قطعنامههای شورای حکام برای این کشور الزامآور است. بین سالهای ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۰، شش قطعنامه شورای امنیت تحت فصل هفتم منشور سازمان ملل تصویب شدهاند که بر طبق متن آن قطعنامهها، الزامآور بودهاند.
6. بهطور مشخص، در قطعنامه ۱۹۲۹ ژوئن سال ۲۰۱۰، شورای امنیت وظایف ایران را بازتائید کرد که در میان آنها همکاری کامل با آژانس در زمینه تمامی موضوعات باقیمانده بود؛ بخصوص موضوعاتی که نگرانی از ابعاد نظامی احتمالی برنامه هستهای ایران را افزایش میداد. از جمله از ایران خواسته شد که دسترسی بدون تاخیر آژانس را به تمامی سایتها، تجهیزات، افراد و مستندات مورد تقاضای آژانس فراهم آورد.
7. در پی انتشار گزارش نوامبر ۲۰۱۱ توسط مدیر کل، شورای حکام آژانس در قطعنامه نوامبر ۲۰۱۱ خود (Gov/2011/69)، بیان داشت که برای ایران و آژانس ضروری است که گفتوگوهای خود را تشدید کنند تا تمام موضوعات باقیمانده حل شوند، از جمله موضوعاتی که به نگرانیها در خصوص ابعاد نظامی احتمالی برنامه هستهای ایران دامن زده بود؛ تا به این وسیله، شفافسازی در خصوص آن موضوعات صورت پذیرد.
8. پس از گزارش مدیر کل در اوت ۲۰۱۲، (GOV/2012/37)، شورای حکام در قطعنامه (GOV/2012/50) به تاریخ سپتامبر 2012، تصمیم گرفت که همکاری ایران با آژانس برای حل تمامی موضوعات باقیمانده حیاتی و ضروری بوده تا به این وسیله، اطمینان بینالمللی در خصوص ماهیت منحصرا صلاحآمیز برنامه هستهای ایران مجددا جلب شود.
B.1. رویکرد ساختار مند
9. حدفاصل ژانویه ۲۰۱۲ و می ۲۰۱۳ آژانس و ایران ۱۰ دور مذاکرات در وین و تهران به منظور حصول توافق بر سر یک سند "رویکرد ساختارمند" برای حل موضوعات باقی مانده در ارتباط با برنامه هستهای ایران برگزار کردند البته هیچ نتایج عملی در این مذاکرات حاصل نشد. در اکتبر ۲۰۱۳ آژانس و ایران با توجه به اینکه مذاکرات به بن بست رسیده بود و هیچ چشم اندازی برای توافق بر سر سند وجود نداشت، به این نتیجه رسیدند که باید یک رویکرد جدید با هدف اطمینان یافتن از ماهیت صرفا صلح آمیز برنامه هستهای ایران ایجاد شود.
B.2. چارچوب همکاریها
10. در ۱۱ نوامبر ۲۰۱۳ آژانس و ایران "بیانیه مشترک بر سر چارچوب همکاری" را امضا کردند(چارچوب همکاری) که در آن آنها توافق کردند در ارتباط با فعالیتهای راستی آزمایی اتخاذشده توسط آژانس برای حل همه موضوعات گذشته و حال و به پیش گرفتن چنین فعالیتهایی به روش گام به گام، همکاری کنند.
11. در چارچوب همکاری، آژانس و ایران بر سر مجموعههایی از اقدامات توافق کردند که هر یک از آنها تعدادی از اقدامات عملی که باید توسط ایران اجرا شود را شامل میشود. ۱۵ تا از ۱۸ اقدام عملی توافق شده مربوط به ابعاد مختلف برنامه هستهای اعلام شده ایران بود که همه آنها قبل از پایان سال ۲۰۱۴ توسط ایران اجرا شد. سه اقدام عملی دیگر در ارتباط با ابعاد نظامی احتمالی برنامه هستهای ایران، هر کدام از آنها درصدد شفاف کردن حوزههای نگرانی آژانس بود که این موضوع در ضمیمه ۲۰۱۱ تشریح شد. تا جولای ۲۰۱۵ ایران ایران اولین اقدام عملی مربوط به این سه اقدام عملی را اجرا کرد و بحثهای فنی با آژانس در ارتباط با دو اقدام عملی دیگر انجام داد.
12. در ۱۴ جولای ۲۰۱۵ مدیرکل و معاون رئیسجمهور ایران و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران آقای علی اکبر صالحی نقشه راه را امضا کردند. آژانس و ایران در ادامه همکاریشان تحت چارچوب همکاری توافق کردند تا همکاری و مذاکراتشان را افزایش داده و تقویت کنند تا پایان ۲۰۱۵ همه موضوعات اساسی گذشته و حال که همچنان توسط ایران و آژانس حل نشده، حل شوند. اقدامات توافق شده بر اساس نقشه راه در ضمیمه اول فهرست شده است.
B.3. قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت
13. در ۲۰ جولای ۲۰۱۵ شورای امنیت سازمان ملل قطعنامه ۲۲۳۱ (سال ۲۰۱۵) را تصویب کرد که در آن در میان موضوعات دیگر، این موضوع بار دیگر تایید شده که ایران "باید به طور کامل آنگونه که آژانس درخواست مینماید همکاری کند تا آژانس بتواند تمام موضوعات باقی مانده به نحو مشخص شده در گزارشهایش را حل کند".
C. اجرای نقشه راه
14. در نقشه راه، آژانس و ایران توافق کردند تا پایان سال ۲۰۱۵ همه موضوعات باقی مانده گذشته و حال را همانطور که در ضمیمه ۲۰۱۱ تشریح شده، حل کنند. از زمان آغاز اجرای نقشه راه، آژانس در موقعیتی بود که اطلاعاتی داشته مبنی بر اینکه ایران فعالیتهایی مرتبط با تولید ماده انفجار هستهای انجام داد. این اطلاعات در ضمیمه سال ۲۰۱۱ نشان داده شده که بر اساس آن آژانس آن را "به طور کلی معتبر" ازریابی کرده بود و همچنین اطلاعاتی از آن دوره تا نوامبر ۲۰۱۱ دریافت کرد که بیشتر به تحلیل مطرح شده در ضمیمه کمک کرد.
15. بر اساس نقشه راه، ۱۵ آگوست ۲۰۱۵ ایران توضیحات خودش را به صورت مکتوب و اسناد مربوطه درباره موضوعات باقی مانده گذشته و حال به آژانس ارائه داد. ۸ سپتامبر ۲۰۱۵ آژانس سوالاتی را در ارتباط با ابهامات در خصوص اطلاعات ارائه شده توسط ایران در تاریخ ۱۵ آگوست ۲۰۱۵ تقدیم کرد. . سوالات مربوط به بخشهای C.1-12 ضمیمه سال ۲۰۱۱ بودند و یک ساختار مشترک برای ارائه سوالات برای هر کدام از این بخشهااستفاده شد که بدین شرح است: شاخصهای بدست آمده از متن ضمیمه ۲۰۱۱ به عنوان پایه جستجو برای شفاف سازی فهرست شدند؛ بازنگری اطلاعات در دسترس آژانس از نوامبر ۲۰۱۱ بر اساس فعالیتهای امور پادمانی اش، از ایران و از سوی دیگر کشورهای عضو و همه مفاهیم مربوط به شاخصها و سوالات آژانس.
16. برای از بین بردن ابهامات در خصوص اطلاعاتی که ایران ۱۵ آگوست ۲۰۱۵ در اختیار آژانس قرار داد، آژانس و ایران نشستهای فنی- کارشناسی و بحثهایی در ایران در ۱۵، ۱۶، ۱۷، ۲۹ و ۳۰ سپتامبر و ۱۰ و ۱۴ اکتبر ۲۰۱۵ داشتند و آژانس فعالیتهای پادمانی در اماکن خاص مدنظر آژانس در ایران در تاریخ ۱۸، ۱۹ و ۲۰ سپتامبر ۲۰۱۵ و ۹ و ۱۵ اکتبر ۲۰۱۵ انجام داد.
17. در تاریخ ۲۰ سپتامبر ۲۰۱۵، مدیر کل و معاون دبیرکل و رئیس اداره امور پادمان از یک مکان خاص در سایت پارچین که مدنظر آژانس بود، بازدید کردند.
18. همه فعالیتهای موجود در نقشه راه طبق جدول مورد توافق اجرا شد و در ۲۴ نوامبر ۲۰۱۵ آژانس و ایران "نشست جمعبندی فنی" در وین داشتند.
در حال تکمیل...
با کانال تلگرامی آخرین خبر همراه شوید telegram.me/akharinkhabar
ویدیو مرتبط :
فعالیت های مشکوک هسته ای عربستان در پاکستان