محبوب
2 دقیقه پیش | امیت سرکیسیان، اولین شهید مدافع حرم ارامنه! / شایعه 0506این تصویر جعلی است و عکس اصلی مربوط به شهید مدافع حرم هادی شجاع در مشهد می باشدمتن و پاسخ شایعه |
2 دقیقه پیش | وقتی موبایل برای سلامت شما مفید می شود!!جریان سریع امور در دنیای امروز به حواسپرتی بیشتر و نداشتن وقتی برای آسودگی انجامیده است. در چنین شرایطی نیازهای بدن به آسانی فراموش میشود. خوشبختانه همان وسایلی که ... |
ایرانگردی/ طبیعت زیبا و سنگ نوشتههای باستانی در تنگ سروک
ویرلن/ سروک که به معنای سروهای کوچک است تنگه ای است در جنوب غربی ایران که در ۱۲ کیلومتری شهر لیکک استان کهگیلویه و بویر احمد واقع شده است و پیش آهنگ باستان شناسی بهمئی است.
سروک که به معنای سروهای کوچک است تنگه ای است در جنوب غربی ایران که در ۱۲ کیلومتری شهر لیکک استان کهگیلویه و بویر احمد واقع شده است و پیش آهنگ باستان شناسی بهمئی است. شهرت این دره به خاطر پنج سنگ نوشته منقوش، راه اسب رو سنگفرش قدیمی، کنده کاری های دل کوه و سروهای زرین منحصربه فرد، چشمه گوردک( منسوب به گودرز پهلوان افسانه های ایران) با آب و هوای دلپذیر و خنک است. ورود به این تنگه از دو راه امکان پذیراست: ۱) مسیر پیاده رو که از سمت لیکک و دهانه تنگه آغاز می شود و تا محل سنگ نوشته ها ۹۰ دقیقه پیاده روی دارد. ۲) راه ماشین رو که بعد از گذشتن از تنگ ماغر به این تنگه می رسیم.
با اینکه تنگه سروک بهمئی آن چنان که شایسته اش است مورد توجه باستان شناسان و گردشگران ایرانی قرار نگرفته است، ولی نقوش و سنگ نوشته های آن ثبت ملی و در شرف ثبت جهانی است. از اشخاص مشهور و باستان شناسان برجسته ای که از این آثار دیدن، گزارشات کتبی تهیه و تدوین نموده اند می توان باران دوبد، دبیر اول سفارت روسیه در دوره محمد شاه قاجار، میرزا حسن فسایی مولف فارسنامه ناصری، احتشام الدوله حکمران وقت فارس، اشتاین باستان شناس معروف مجاری، واندنبرگ بلژیکی، گیرشمن فرانسوی، اریک دووال( قسمت افتاده سنگ سوم را به موزه ملی انتقال داد) و احمد اقتداری را نام برد.
پنج سنگ نوشته منقوش در تنگه سروک وجود دارد، اگر از دهانه تنگه از سمت لیکک شروع کنیم این سنگ نوشته ها عبارتند از :
۱) سنگ راهنمایی و خوشامد گویی که در صحنه اول آن، دو مرد دستان راست خود را بلند نموده و گویا میهمانان را به سمت بالای تنگه که سنگ های اصلی قرار دارند راهنمایی می کنند. صحنه دوم احتمالا یک زن و صحنه ی سوم دو سرباز را نشان می دهد.
۲) این سنگ نماد قدرت یا آلبوم عکس پادشان الیمایی است که نقاش ها، خطوط بسیار زیادی از صحنه شکار شیر، بخوردان، تخت و عقابهای پای تخت، سربازان ایستاده، تاج و کلاه را ترسیم نموده اند. این سنگ در اصطلاح محلی به برد رستم (سنگ رستم) معروف است.
۳) متاسفانه نیمی از سنگ سوم تخریب شده و روی آن صحنه جنگ، تزئینات اسب، لباس سربازان و اسلحه ها به زیبایی ترسیم شده است.
۴) پس از طی مسافتی در سمت راست جاه به این سنگ می رسیم که بر روی آن دو مرد با احترام به سینه ایستاده اند و گویا در حال ادای احترام به میهمانانی هستند که از این منطقه دیدن کرده اند و در قسمت دیگر این سنگ مردی بر روی تخت خوابیده است.
۵) بر روی این سنگ که در بالای تنگه واقع شده و حجم کمتری دارد نقش سربازی حک شده است.
اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری اقدام به مرمت و حفاظت فیزیکی با تکنیک نوین نانو کره که تاکنون سنگ شماره ۴ با این روش حفاظت شده. در سال ۸۵ جاده دسترسی به این آثار به طول ۳ کیلومتر زیرسازی و احداث گردید که با این اقدام دسترسی به این آثار را آسانتر شد.
منبع:
ویدیو مرتبط :
نوشته کوروش کبیر بر روی سنگ باستانی