گردشگری


2 دقیقه پیش

بازگشایی اتاق لباس های محمدرضا پهلوی در کاخ نیاوران

به مناسبت روز جهانی موزه اتاق لباس های محمدرضا پهلوی در کاخ اختصاصی نیاوران بازگشایی می شود.به گزارش روابط عمومی مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران این اتاق پس از یک دوره تعمیرات ...
2 دقیقه پیش

سه اثر جهانی در خوزستان بدون زیرساخت گردشگری

خوزستان سه اثر ثبت جهانی دارد. چغازنبیل؛ شهر تاریخی شوش و سازه های آبی شوشتر اما برای هیچ کدام از این میراث جهانی زیرساخت های گردشگری مناسبی تدارک دیده نشده است.استان ...



تشکیل زنجیره انسانی در حمایت از سنگ نگاره‌ های باستانی تیمره


جمعی از مردم و فعالان میراث تاریخی خمین با تشکیل زنجیره انسانی در منطقه تیمره خواستار حفظ آن شدند.

به گزارش خبرگزاری مهر، پس از گذشت چند هفته از انتشار خبر تخریب سنگ نگاره های تیمره خمین در اثر فعالیت های معدنی، طی چند روز گذشته جمعی از مردم، فعالان و علاقه مندان حوزه میراث تاریخی خمین و اساتید دانشگاه و فرهنگیان، با حضور در این منطقه و تشکیل زنجیره انسانی نسبت به تخریب سنگ نگاره های باستانی تیمره اعتراض خود را اعلام کردند و خواستار حفظ و صیانت از این آثار باستانی ارزشمند شدند.

این گروه ضمن حضور در منطقه تیمره از مسئولین و متولیان مربوطه خواستند علاوه بر فرهنگ سازی در زمینه حفظ آثار ارزشمند تاریخی و باستانی در مناطق و روستاهای همجوار این محدوده، از هر گونه تخریب این آثار باستانی به سبب فعالیت های عمرانی و معدنی جلوگیری کنند تا این آثار که بیش از ۴۰ هزار سال موجودیت خود را حفظ کرده اند طی مدت کوتاهی تبدیل به تلی از خاک و برای همیشه نابود نشوند.

mehrnews.com

طی سال های اخیر ۶۰۰۰ سنگ نگاره در تیمره از بین رفته اند

پژوهشگر سنگ نگاره‌ های ایران اظهار داشت: طی هفته های اخیر مطلع شدیم افرادی در حال نابود کردن سنگ نگاره‌ های تیمره هستند و پس از حضور در این منطقه در نهایت شگفتی متوجه شدیم برخی سنگ نگاره ها که قدمت آنها به ۱۷هزار سال قبل می‌رسد نابود و خرد شده‌اند.

محمدناصری فرد تاکید کرد: اگر از این نابودگری ها جلوگیری نشود، سنگ نگاره‌های منطقه قیدو و مزاین تماماً نابود خواهند شد و هیچ اثری از تاریخ کهن در این منطقه باقی نمی‌ ماند.   

وی با بیان اینکه طی سال‌ های اخیر عامل انسانی باعث از بین رفتن بیش از شش هزار اثر تاریخی در سنگ نگاره‌ های تیمره شهرستان خمین شده است، بیان داشت: فعالیت های معدنی، توسعه سد در منطقه گلپایگان، طرح انتقال آب از سد کوچری، احداث جاده و احداث سدهای خاکی شهیدآباد، لوزدر و فرنق بسیاری از سنگ‌ نگاره‌ های منطقه تیمره را نابود کرده است.

ناصری فرد با اشاره به فعالیت‌ های معدنی در این منطقه تاریخی اظهار داشت: احداث معادن برای دستیابی به سیلیس و تراورتن نیز در منطقه تیمره طی سال‌ های اخیر بخشی از میراث باستانی و گرانبهای سنگ‌ نگاره‌ های تیمره را تخریب کرده است.

پژوهشگر سنگ نگاره‌ های ایران عامل انسانی را خطرناک‌ ترین و مخرب‌ ترین تهدید برای این آثار باستانی دانست و تصریح کرد: علاوه بر فعالیت‌ های عمرانی و اکتشافات معدنی، عوامل انسانی در شکل‌ های مختلف همچون تخریب، دستکاری سنگ نوشته‌ ها و اضافه کردن اسامی و نوشتن یادگاری بر آنها از دیگر عوامل تهدید این آثار بی‌ بدیل است.

۵۰ تخته سنگ باستانی در فعالیت های معدنی اخیر در تیمره نابود شد

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی نیز درباره تخریب های اخیر در منطقه تیمره گفت: طی بررسی کارشناسان میراث فرهنگی، مشخص شده فعالیت های معدنی اخیر در این منطقه به بخشی از سنگ نگاره های تیمره خمین آسیب وارد کرده و تعدادی از این آثار ارزشمند تاریخی را تخریب کرده است.

حسینی بیان داشت: متاسفانه طی مدت اخیر حداقل پنجاه تخته سنگ باستانی در این منطقه که هر کدام از آنها نقش ها و سنگ نگاره های متعددی داشتند تخریب شده است.

وی افزود: آسیب های وارد شده به سنگ نگاره ها طی مدت اخیر به سبب ایجاد راه های دسترسی برای فعالیت های معدنی بوده و بیشترین آسیب در منطقه قیدو به بوم های سنگی باستانی و نقوش آنها وارد آورده است.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی تاکید کرد: با توجه به پراکندگی سنگ نگاره های تیمره خمین در منطقه ای وسیع، باید نقشه جامعی برای تعیین عرصه و حریم این منطقه باستانی تهیه شده تا بتوان ضوابط حفاظت از این منطقه باستانی را تدوین و پیاده سازی کرد.

حسینی ضمن بیان اینکه با شکایت سازمان میراث فرهنگی استان، دستور توقف عملیات بهره برداری معدنی از این منطقه، از سوی مرجع قضایی صادر شده است، تصریح کرد: اداره کل میراث فرهنگی استان مرکزی طی شکایتی به استانداری مرکزی خواستار رسیدگی به این مساله شده تا موضوع در هیئت حل اختلاف استان، مورد بررسی قرار گیرد.

گفتنی است تیمره منطقه ای باستانی در شهرستان خمین است که ۲۱هزار سنگ نگاره را همراه با اسرار شگفت انگیز ۴۰ هزار ساله در دل خود جای داده است.

بزرگ ترین تابلوی سنگی کشور در منطقه تیمره به مساحت۴۰مربع به تصویر کشیده شده که به کتیبه بزرگ معروف است. در این تابلوی سنگی بیش از ۱۵۰نقش یک جا جمع شده که رازگشایی از این سنگ نگاره سال ها کار پژوهشی در سطح بین المللی نیاز دارد.

گردشگری ایران


ویدیو مرتبط :
سنگ نگاره های ایران- تیمره