سایر
2 دقیقه پیش | جمهوری آذربایجان با گرجستان و ترکیه مانور مشترک نظامی برگزار می کندایرنا/ جمهوری آذربایجان روز یکشنبه قبل از آغاز مذاکرات وین با حضور نمایندگان منطقه قره باغ کوهستانی، اعلان کرد که قصد دارد تمرین های نظامی با مشارکت گرجستان و ترکیه برگزار ... |
2 دقیقه پیش | ژنرال فراری سوری از رژیم صهیونیستی درخواست کمک کردالعالم/ ژنرال سابق و فراری ارتش سوریه که به صف مخالفان بشار اسد پیوسته، از رژیم صهیونیستی خواست که در مقابله با رییس جمهوری سوریه، مخالفان مسلح (تروریست ها)را یاری کند!.به ... |
4.5 میلیون دانشآموخته آماده ورود به بازار کار ایران/ چرا از دانشگاهها «کارآفرین» بیرون نمیآید؟
در بخش اول میزگرد بررسی چالشهای پیش روی اشتغال جوانان به ویژه فارغالتحصیلان دانشگاهی که در خبرگزاری فارس برگزار شد، مواردی همچون مشکلات فعلی بازار کار، عدم توجه دولت به بنگاههای تولیدی، نرخ بالای سود بانکی، عدم وجود فرهنگ آچاربهدستی، صادرات مواد خام به جای مواد ساختهشده و واردات کالاهای مصرفی یا قاچاق مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
بر اساس این گزارش، در بخش دوم این میزگرد معضلات خروج افراد با دانش و فارغالتحصیل از کشور، ضعف دانشگاههای علمیکاربردی، دلیل کاهش انگیزه فرهنگ کار یدی یا آچار به دستی و کاهش تعداد تکنسینها مورد بحث و تبادل نظر حاضران قرار گرفت.
در اینباره حمیدرضا خانپور، مدیرکل فنی و حرفهای استان تهران، اظهار داشت: به دنبال سیاستهایی که دولت و مجلس شورای اسلامی دارند، اقدامات سازمان فنی و حرفهای کشور در راستای افزایش مهارت و فرهنگ کسب و کار متمرکز شد.
دانشگاهها قرار بود، حلقه مفقوده با صنعت را پر کنند
* پشت میز نشینی مانع اصلی رشد کارآفرینی و فرهنگ آچار بهدستی
وی یکی از مهمترین مشکلات فعلی جامعه را حلقه مفقوده بین صنعت و دانشگاه اعلام کرد و گفت: افراد تحصیلکرده پیش از آنکه به دنبال افزایش مهارت و آچاربهدستی باشند، مدرکگرا هستند.
خانپور گفت: این افراد پس از دریافت مدرک تحصیلی دیگر به دنبال کارهای یدی و دنیای واقعی کار نمیروند و بیشتر بر روی مشاغل پشتمیزنشینی و تشکیلاتی متمرکز میشوند، در این رویه کاهش انگیزههای کارآفرینی و کار یدی، طبیعی است.
مدیرکل فنی و حرفهای استان تهران با اعلام اینکه در دنیا به ازای هر 6 کاردان یا تکنسین یک کارشناس وجود دارد، گفت:در ایران این رابطه برعکس بوده، به عبارتی دیگر به ازای هر 6 کارشناس، یک کاردان یا تکنسین وجود دارد؛ در کشور ما افراد خلاق، کارآفرین و کسانی که با دنیای واقعی کار آشنا باشند، کم داریم.
وی معتقد است که فارغالتحصیلان دانشگاهی براساس اجبار و یا کلاس کاری وارد این عرصه شدهاند و در مقابل افرادی که وارد موضوع مهارتآموزی میشوند با شوق و علاقه به این حرفه میآیند.
* یکپنجم مراجعهکنندگان به کاریابیها، فارغالتحصیلان هستند
خانپور با بیان اینکه 4.5 میلیون نفر از فارغالتحصیلان دانشگاهی بیکار هستند، افزود: 3 میلیون نفر از بیکاران عمدتاً از افرادی هستند که در دانشگاهها مشغول تحصیلند؛ طبق آخرین آمار از بیکارانی که به سایت کاریابیها مراجعه میکنند، 20 درصد فارغالتحصیلان دانشگاهی هستند؛ به عبارت دیگر یک پنجم افراد مراجعهکننده به کاریابیهای سراسر کشور را دانش آموختگان تشکیل میدهند و به طور میانگین از هر 500 نفر جویای کار 100 نفر را دانشآموختگان دانشگاهی تشکیل میدهند و شاید آمار بیکاری دانشگاهیان بیش از اینها باشد که فعلا در این باره بررسی انجام نشده است.
وی گفت: در این خصوص فلسفه وجودی سازمان فنی و حرفهای تربیت نیروی انسانی ماهر و متخصص در بخشهای صنعتی، خدماتی و کشاورزی است. بهطوریکه افراد با مراجعه به این سازمان با وجود تحصیل در دانشگاهها به دریافت مهارت مشغول میشوند.
مدیرکل فنی و حرفهای استان تهران با انتقاد از اینکه کارشناسیهای ارشد شیلات، حتی رنگ میگو را هم ندیدهاند، گفت: علاوه بر این مهندسیهای ماشینآلات کشاورزی، نحوه کار با تراکتور را نمیدانند.
در دنیا هر مهندس ماشینآلات کشاورزی علاوه بر دریافت تئوریهای این رشته، باید بهطور عملیاتی دورههای تخصصی را بگذراند.
* عبدالله پور: افزایش توقع ارتقای جایگاه شغلی، نتیجه ایجاد دانشگاه علمیکاربردی
در ادامه این میزگرد، محمدرضا عبداللهپور فارغالتحصیل دوره دکترای دانشگاه نیز از روند تحصیلی دانشگاههای جامع علمی ـ کاربردی انتقاد کرد و گفت: از هر 50 نفر کلاس، این دانشگاهها 45 نفر نیروهای خدماتی یا اداری هستند که به یک معضل اساسی در جامعه تبدیل شده است.
وی افزود: این موضوع منجر به ایجاد توقع در این افراد شده است که پس از 4 سال با دریافت یک مدرک، خواستار ارتقای جایگاه شغلیاند؛ درحالی که قرار بود دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی خلاء صنعت و دانشگاه را پر کند.
خانپور در ادامه سخنان خود رویکرد سازمان متبوعش را ایجاد اشتغال و کارآفرینی عنوان کرد و گفت: این سازمان عامالمنعفه و پیشگام در عرصه مهارتآموزی است که در این حوزه با تربیت افراد خلاق و کارآفرین و ایجاد ارزش افزوده و تولید ثروت، اشتغال پایدار برای جوانان جویای کار فراهم میکند.
این مقام مسئول در وزارت کار، ارتقای دانش، نگرش و بینش جوانان و تلفیق علم، فن، هنر و مهارت با رویکرد کارآفرینی را در فراهم کردن بسترهای مناسب اشتغال ضروری دانست و عنوان کرد: باید علم در خدمت مهارت، فن و حرفه باشد و مراکز آموزش عالی نباید مانع از کسب و کار جوانان فعال شوند.
مدیرکل استان تهران با بیان این مطلب که ما بخش خصوصی را نه تنها رقیب خود نمی دانیم، تصریح نمود: با هدایت بخش خصوصی به سمت ارائه آموزش های مهارتی متناسب با نیاز بازار کار زمینه حضور این بخش را در ورود به تمامی بخش های آموزش های مهارتی منجر به اشتغال پایدار فراهم می نماییم.
وی در پاسخ به این سئوال که چند درصد از کارآموزان و کارجویان دارای استقلال مالی هستند،بیان داشت: کارجویان و کارآموزانی که در سطوح تحصیلی متوسطه، دیپلم و کارشناسی به مراکز ثابت دولتی و موسسات کارآموزی آزاد مراجعه میکنند به طور معمول دارای بضاعت مالی مناسب نیستند.اما چنانچه کارجویان با عشق، علاقه و انگیزه به سمت مهارت آموزی روی آورند، اشتغال مولد و پایدار را برای خود به ارمغان آوردهاند و میتوانند علاوه بر اشتغال بسیاری از نیازهای خود را برآورده سازند.
وی افزود: یکی از مشکلات ما در دانشگاهها این است که شغلها در دانشگاهها محدود هستند؛ چراکه بهعنوان مثال بخش زیادی از کارگران افغانستانی در پروژههای ساختمانی ایران مشغول به کار هستند. این تعداد به یک میلیون نفر میرسد.
خانپور با طرح این سؤال که چرا در دانشگاهها رشتههایی از جمله کاردان نقاشی ساختمان، تکنسین بنایی ساختمان و یا صافکار تعریف نکردهایم، گفت: مردم ما دنبال این هستند که فرزندشان به دانشگاه برود و زمانی که مدرک را دریافت میکنند در دنیای واقعی کار ورود خواهد کرد.
* فرهنگ استاد شاگردی در کشور احیا شود/ قدیمیها از کودکی با مهارت بزرگ میشدند
وی گفت: یکی دیگر از مشکلات ما این است که بحث استاد شاگردی در کشور وجود ندارد؛ در دوره قدیمیتر کشور، جوانان با مهارت رشد میکردند، اما اکنون موضوع مدرکگرایی یک معضل اساسی برای کشور محسوب میشود.
خانپور با بیان اینکه 6200 استاندارد شغل و شایستگی آموزشی در سطح سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور داریم، گفت: این استانداردهای شغلی از حرفههای مختلف تشکیل شده است که در مقابل رشتههای دانشگاهی بسیار گستردهتر و بهصورت جزئی ورود کرده است، درحالی که دانشگاهها باید 10 برابر فنی و حرفهای استانداردهای آموزشی و رشته تعریف میکردند.
وی گفت: هدف سازمان آموزش فنی و حرفهای آمادهسازی و توانمندسازی جوانانی است که در صدد ارتقاء مهارت، یافتن شغل و ورود به بازار کار هستند و به این ترتیب و برای پاسخ به این نیاز، مهارت ها نیز تنوع و گستره وسیعی یافته است.
وی ارائه 80 درصد از آموزشهای مهارتی در استان را توسط بخش خصوصی اعلام کرد و افزود: یکی از مهمترین راهکارهای تحقق توسعه اقتصاد پویا، مهارتآموزی در کشور و همگرایی و تعامل بیشتر با بخش خصوصی است.
مدیرکل آموزش فنیوحرفهای استان تهران همچنین یکی دیگر از مشکلات اساسی در کشور را مهاجرت دانشآموختگان نخبه دانشگاهی عنوان کرد و گفت: مهاجرت این افراد به خاطر فرهنگ غلط در دانشگاههاست؛ این افراد با توصیههای دیگران دست به خروج از کشور میزنند؛ چراکه در این کشورها علاوه بر فرهنگسازی شغلی، اقدامات متناسب با آن انجام شده است.
* ماجرای کارآموز روسی و دلیل بازگشت به کشورش برای کار
وی گفت: با وجود هزینههای پایین آموزش در کشور ما، تربیت نیروهای انسانی متخصص، کشورهای دیگر در صدد جذب این افراد هستند، علاوه بر این دانشجویانی از خارج کشور بهعنوان نمونه از مسکو به تهران آمده تا دوره PLC را ببیند؛ چراکه هزینه این دوره نسبت به کشورش، بسیار پایینتر است؛ این افراد با دریافت آموزش، مجددا به کشور خودشان برای کار بازمیگردند.
این مقام مسئول وزارت کار علاوه بر این کسب آموزشهای مهارتی فنی و حرفهای را رکن اساسی توسعه اقتصادی دانست و گفت: در صورتی که کسب مهارت در کشور مورد غفلت و کم توجهی قرار بگیرد به اشتغال کاذب و درآمد ناپایدار منجر میشود و به اقتصاد کشور آسیب جدی وارد میکند.
مدیرکل آموزش فنی و حرفهای استان تهران در عین حال با تاکید بر نگاه اقتصاد مقاومتی و توجه دولت به سیاستهای منتهی به شغل، افزود: یکی از علل بیکاری در کشور فقدان مهارتهای مورد نیاز بازار کار از سوی جویندگان کار است از این رو بهرهگیری از آموزشهای فنی و حرفهای به دلیل انعطاف پذیری نشات گرفته از بازار کار و ایجاد مهارت لازم در افراد نقش موثری در اشتغال دارد.
خانپور همچنین از کارآفرینی به عنوان یکی از ویژگیهای برجسته آموزشهای مهارتی یاد کرد و گفت: افراد پس از کسب مهارت، تخصص و دانش فنی لازم توانایی خلق فرصتهای شغلی مناسب را به دست میآورند.
خانپور در پایان تاکید کرد: با پیگیری مشکلات فارغالتحصیلان و افزایش مهارتآموزی در سراسر کشور و آموزش فرهنگ آچار به دستی شاهد کاهش آمار بیکاری در این قشر فرهیخته جامعه باشیم.
محمد صادقپور
انتهای پیام/آ
http://fna.ir/K4OD6Xویدیو مرتبط :
ایران چک های 50 هزار تومانی جدید، آماده ورود به بازار