نمی‌شود از موسی (ع) گفت و فرعون را حذف کرد


مشاور فرهنگی رئیس جهاددانشگاهی با تاکید بر لزوم تالیف کتاب‌هایی درباره مبانی نظری و تاریخ انقلاب اسلامی گفت: در چارچوب انقلاب اسلامی باید تمامی وقایع نشان داده شود.

به گزارش خبرنگار ایسنا، کتر فیضی که 19 بهمن در نشست «انقلاب اسلامی در آیینه نشر جهاددانشگاهی» در محل سازمان جهاددانشگاهی سخن می‌گفت اظهار کرد: حتی اگر در دوره‌ای از انقلاب کسانی بودند که در زمان خود تاثیرگذار بودند و بعد از این گردونه خارج شدند، باید فعالیت‌های آنها و تاثیرشان نشان داده شود. تاریخ را نمی‌شود تحریف کرد و باید واقعیت‌ها را منعکس کرد؛ کما اینکه در نگاه به قرآن نمی‌توان از فرعون نامی را به زبان نیاورد و صرفا به حضرت موسی (ع) پرداخت.

وی با تاکید بر لزوم شناسایی خلأهای پژوهشی در حوزه علوم انسانی و به ویژه مبانی نظری انقلاب اسلامی و معرفی آنها به پژوهشگران و مولفان برای تالیف در این زمینه‌ها گفت: در دوره‌ای تصور بر این بود که ماموریت جهاد دانشگاهی براساس اساسنامه آن که به اسلامی کردن دانشگاه‌ها تاکید دارد‌، این است که در اقدامی صوری به تفکیک جنسیتی دانشگاه‌ها بپردازد؛ در حالی که اسلامی شدن دانشگاه‌ها به این معنی است که ما تلاش کنیم رویکرد کلان اسلامی در دانشگاه‌ها شکل گیرد تا هم استادان این رویکرد را درونی کنند و هم دانشجویان آن را در محیط دانشگاه حس کنند. اسلامی شدن دانشگاه به معنای تحول علمی فرهنگی در راستای حرکت به سمت تمدن نوین دانشگاهی است و نیازمند تحرک‌بخشی بیشتر در محیط‌های دانشگاهی است.

مشاور فرهنگی رئیس جهاددانشگاهی بر لزوم تالیف کتاب‌هایی با مبانی نظری انقلاب اسلامی تاریخ انقلاب اسلامی تاکید کرد و گفت: اگر جهاددانشگاهی انتشارات خود را از 400 عنوان کتاب به هزار عنوان کتاب در مباحث صرفا علمی عملی برساند باز به رسالت خود عمل نکرده است چرا که رسالت اصلی جهاددانشگاهی تحرک بخشی است که به مدد کتاب‌های نظری در چارچوب علوم انسانی شکل می‌گیرد.

طلایی به عنوان یکی دیگر از سخنرانان این نشست با اشاره به سخنان ریاست جمهوری در مراسم کتاب سال جمهوری اسلامی ایران مبنی بر اینکه آمار عناوین کتاب از ابتدای انقلاب اسلامی تا پایان سال 93 به یک میلیون عنوان رسیده است‌، گفت: ما خیلی در زمینه تولید کتاب مشکل نداریم؛ مشکل اصلی ما همچنان که گفته شد در زمینه کتاب‌های چاپ اول است که هم به لحاظ تیراژ و هم به لحاظ محتوایی افت کرده‌اند. به ویژه در حوزه مبانی انقلاب اسلامی ما باید نقش بیشتری را عهده‌دار شویم. از این یک میلیون عنوان کتاب سهم جهاددانشگاهی تا انتهای سال 93 شش‌هزار عنوان کتاب با محوریت کتاب‌های دانشگاهی بوده است و همچنان ادامه دارد.

وی گفت: در حوزه توزیع و فروش کتاب ما با مشکل مواجه هستیم. باید بخشی از جامعه کمک کند تا طی نشست‌هایی و حتی در ارتباطات چهره به چهره کتاب‌ها بتوانند معرفی شوند و به دست مخاطبان اصلی خود برسند.

در ادامه مهدوی با اشاره به این سخن امام خمینی (ره ) مبنی بر اینکه «انقلاب ما انفجار نور بود» بر لزوم توجه بیشتر به تالیف کتاب‌هایی با محوریت شخصیت حضرت امام (ره) تاکید کرد و گفت: رهبر انقلاب اسلامی ما تنها رهبری بود که 15 سال پیش از مردم بیدار شد. باید این شخصیت و ابعاد او برای جهانیان بیش از پیش روشن شود.

وی افزود: بسیاری از برکات انقلاب اسلامی ما مغفول مانده است. در زمره این برکات می‌توان به برکات جهانی و منطقی انقلاب اسلامی اشاره کرد. ایران اولین کشوری بود که در آن گفتمان دینی مطرح شد ولی خیلی روی این برکت انقلاب اسلامی کار نشده است. پیش از واژه «جهان اسلام » که به مدد انقلاب اسلامی مطرح شد‌، جهان به خاور دور و خاور نزدیک تقسیم می‌شد و قلب آن اروپا بود؛ در حالی که انقلاب اسلامی این معادله را به هم زد. از دیگر برکات این انقلاب زنده کردن شیعه و دادن سیر صعودی به آن بود که باید محققان به این مباحث توجه کنند.

در ابتدای این نشست دکتر داوود کیانی عضو هیات علمی مطالعات انرژی نفت و استاد دانشگاه درباره کتاب «بیداری ایرانیان در انقلاب اسلامی » که در زمره هفت کتاب منتشرشده موسسه انتشاراتی جهاددانشگاهی است‌، سخنانی را ایراد کرد و گفت: بیداری چه در حوزه فردی و چه در حوزه اجتماعی هزینه‌های هنگفتی دارد. بیداری ایرانیان در حوزه عقلانیت و خرد است. در کشورهای جهان سوم خیلی به تاریخ اهمیت داده نمی‌شود در حالی که در دانشگاهی همچون دانشگاه آکسفورد بیشرین توجه بر روی مباحث نظری علوم انسانی و تاریخ قرار دارد. یکی از دلایل عقب‌افتادگی کشورها، همین بی‌توجهی آنان به تاریخ و درس نگرفتن از آن است.

او با بیان اینکه کتاب «بیداری ایرانیان و انقلاب اسلامی» در هشت فصل تالیف شده است‌، به اهم مطالب موجود در این کتاب اشاره کرد و گفت: برخی از دولت‌ها، دولت‌های رانتی هستند. چنین دولت‌هایی پول‌دارند و نیازی به مردمانشان ندارند. در حالی که در کشورهایی که به لحاظ مالی وابسته به مالیات مردم هستند‌، بحث دموکراسی از شاکله بهتری برخوردار است. در دولت احمدی‌نژاد 800 میلیون دلار درآمد نفتی به دست آمد اگرچه معلوم نشد این پول به چه سرانجامی رسید. وابستگی ما به صنعت نفت باعث شده و می‌شود که همچنان که در دولت مصدق با فشار آوردن بر وی، در پی به زانو زدن ایران بودند، بار دیگر امروز نیز از همان سیاست‌ها استفاده کنند. باید تاریخ را جدی گرفت و نسبت به آن بی‌تفاوت نبود.

وی سپس به دستاوردهای بین‌المللی انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی (ره) در ایران پرداخت و گفت: این دستاوردها شامل رفع تبعیض نژادی یا آپارتاید‌، لغو قراردادهای استعماری داخلی‌، شکست ماتریالیسم و غیره بوده که در این کتاب به آنها پرداخته شده است.

در ادامه دکتر قابضی استاد پژوهشگاه صنعت نفت تصریح کرد: مجموعه علوم انسانی در کشور ما و پرداختن به آن کاری پرهزینه است و حساسیت بیش از حد متعارف در حوزه علوم انسانی دیده می‌شود و نویسندگان این حوزه جسارت بیشتری را باید از خود نشان دهند. از همین رو نویسندگان علوم سیاسی عمدتا در کشور ما به دو دسته تقسیم می‌شوند؛ نویسندگانی که به صورت مستقل عمل می‌کنند و نویسندگانی که وابستگی جناحی دارند. دکتر کیانی که پیشتر در حوزه علوم سیاسی کار کرده‌، در زمره نویسندگانی است که نوشته‌هایش متاثر از تراوشات فکری خود اوست و وابستگی به هیچ جناحی ندارد.

وی افزود: ایشان در صحبت‌هایشان به بحث نفت و دموکراسی اشاره کردند و گفتند که در کشورهایی که از منابع نفتی برخوردار هستند حکومت‌ها کمتر به مردم متکی هستند. باید دید در کشور ما چگونه این پارادوکس حل شده است. من فکر می‌کنم «دموکراسی دینی» حاکم بر جامعه پاسخ خوبی برای این سوال است.

در انتهای این نشست لیست کتاب‌های منتشرشده جهاددانشگاهی با محوریت انقلاب اسلامی در اختیار حاضران قرار گرفت. این کتاب‌ها شامل «ادبیات فارسی‌، انقلاب اسلامی و هویت ایرانی» نوشته دکتر حسینعلی قبادی،‌ «متون انقلاب مرتضی مطهری و هانا آرنت» نوشته آتسوو یوشیدا‌، «جهانی شدن و تاثیر آن بر فرهنگ سیاسی ایران بعد از انقلاب اسلامی» نوشته دکتر علی والی، «بیداری ایرانیان و انقلاب اسلامی» نوشته داوود کیانی‌، محمدحسین احمدزاده فرد‌، «عصر شکوفایی مقایسه قبل و بعد از انقلاب اسلامی از دیدگاه مقام معظم رهبری» نوشته عبدالرحیم اباذری، «جهاد دانشگاهی قاعده انقلاب فرهنگی» نوشته فرامرز حق‌شناس و«مرغول» نویشته فرامرز حق‌شناس.

انتهای پیام


ویدیو مرتبط :
موسی و فرعون