۸ قصه از ۸ زائر ایده اولیه مستند «سلام بر علی پسر موسی (ع)»


۸ قصه از ۸ زائر ایده اولیه مستند «سلام بر علی پسر موسی (ع)»

مهر/ امین قدمی کارگردان مستند «سلام بر علی پسر موسی (ع)» که به پیاده روی زائران امام رضا (ع) می‌پردازد از چگونگی یافتن سوژه این مستند که یک چوپان است، سخن گفت.
امین قدمی کارگردان مستند «سلام بر علی پسر موسی(ع)» در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به این مستند و طرح اولیه برای ساخت آن که به موضوع پیاده روی به سمت حرم حضرت رضا(ع) می پردازد، گفت: ما سفارشی داشتیم که فیلمی درباره پیاده روی به حرم امام رضا (ع) بسازیم. با وجود اینکه پیش پرداختی را هم بابت ساخت آن دریافت کرده بودیم اما اعلام کردیم شاید نتوانیم این فیلم را بسازیم چرا که پیدا کردن سوژه ای در این باره که بکر و غیر شعاری باشد بسیار سخت است با این حال چند روزی به دنبال سوژه گشتیم و سال گذشته چند روز مانده به شهادت امام رضا (ع) به سمت خراسان رضوی رفتیم در آنجا مسیر شهرهایی همچون نیشابور، فریمان، تربت جام و... را طی کرده و با زائران گفتگو می کردیم. در این مسیرها گاهی چند کیلومتری با بعضی از زائران همراه می شدیم تا بتوانیم جزییات جالبی از زندگی آنها دربیاوریم.

این کارگردان با اشاره به داستان اولیه ای که برای ساخت این فیلم مستند در نظرش بود، بیان کرد: سال ها پیش مجموعه ای به نام «هشت بهشت» از تلویزیون پخش شد که در آن کاروانی به سوی مکه می رفت و در مکان های گوناگونی استراحت می کرد، در طی داستان ۸ نفر در هشت منزلگاه قصه های خود را تعریف می کنند. من هم ابتدا می خواستم ۸ قصه از ۸ زائر را در این مستند بیاورم اما این کار سختی بود چراکه زائران ابتدا باید شما را محرم خود احساس کنند تا بعد قصه هایشان را بیان کنند. بنابراین بعد از چند روز به این نتیجه رسیدیم که نمی توانیم مستند مورد نظر خود را بسازیم و تصمیم به بازگشت گرفتیم که در راه بازگشت غلام شخصیت مستند خود را پیدا کردیم.

وی درباره پیدا کردن غلام نیز توضیح داد: در مسیر بازگشت به روستایی به نام حشمت آباد رسیدیم که چادری به عنوان یک ایستگاه صلواتی برپا شده بود و مردم می گفتند حدود ۳ سال است که خیری یک یا دو گاو و مقداری برنج و دیگر مایحتاج را تامین می کند و نمی خواهد نامش فاش شود. خود این شخص هم در مسیرهای فرعی از زائران پذیرایی می کند چراکه بسیاری از زائران از مسیرهای اصلی به سمت حرم امام رضا (ع) نمی روند تا راهشان نزدیک تر شود. در حالی که در این مسیرهای فرعی ایستگاه صلواتی وجود ندارد که از زائران پذیرایی کند و کاروان ها در این مسیرها با مشکلات بسیاری روبرو می شوند. از جمله اینکه افراد به رسیدگی نیاز دارند، اما محلی برای دوا و درمان وجود ندارد و یا مسیرها فاقد سرویس های بهداشتی هستند.

ماجرای پذیرایی یک چوپان از زائران امام رضا (ع)

وی اضافه کرد: ما به دنبال این شخص رفتیم و دیدیم غلام فعالیت های بسیاری دارد از جمله اینکه حمام عمومی روستا را روشن می کند، هیزم می شکند، غذا درست می کند و... و به تدریج متوجه شدیم غلام، چوپانی است که سال ها پیش بنایی می کرده و چون در زمستان نمی توانسته بنایی کند به چوپانی مشغول می شود. غلام به دلیل اینکه نمی تواند به خاطر گوسفندان به زیارت امام رضا (ع) برود، گوسفندان صاحبش را به شخص دیگری می سپارد و تنها شب ها آنها را تحویل گرفته، شمارش کرده و به آغل می برد و در این ایام در هنگام روز به پذیرایی از زائران امام رضا (ع) مشغول می شود.

کارگردان مستند «سلام بر علی پسر موسی (ع)» بیان کرد: این چوپان به دلیل اینکه صاحب گوسفندان اجازه نداده بود که به زیارت امام رضا (ع) برود، مشغول به پذیرایی و خدمت به زائران امام رضا (ع) می شود و با اجازه او تنها شبانه به گوسفندان رسیدگی می کند. نکته جالب این بود که وقتی از او پرسیدیم که به جای پذیرایی از زائران گوسفندان را به همکارش بسپارد و به زیارت امام رضا (ع) برود، گفت که «وقتی اربابم به این زیارت راضی نیست، امام رضا (ع) هم راضی نخواهد بود که به زیارتش بروم؛ چراکه فکر می‌کنم اگر تعهد مردم به گردن شخصی باشد، امام رضا (ع) ادای آن عهد را از زیارت خودش واجب تر می داند.»

قدمی در پایان درباره مدت زمان تولید این فیلم مستند توضیح داد: تولید این مستند حدود ۱۰ روز طول کشید. ما حدود ۴ روز مشغول پیدا کردن سوژه و گفتگو با زائران برای پی بردن به داستان ها و قصه های آنها شدیم و بعد از پیدا کردن غلام که همان چوپان مستند ما بود، مستند در حدود ۶ روز فیلمبرداری شد.

این مستند به تهیه کنندگی وحید چاووش در مرکز مستند سوره تولید شده است و ساعت ۲۳:۳۰ امشب ۲۰ آذر روی آنتن شبکه مستند می رود. همچنین قرار است امشب ساعت ۲۱ از شبکه افق نیز پخش شود.

با کانال تلگرامی آخرین خبر همراه شوید telegram.me/akharinkhabar


ویدیو مرتبط :
مستند سلام بر علی پسر موسی